top of page

Succesvol doelen stellen en bereiken: hoe doe je dat?




Ben je ontevreden over je huidige werksituatie? Overweeg je loopbaan coaching? Een constante in loopbaan coaching is dat er ontevredenheid bestaat over je huidige situatie en dat je een droom of verlangen koestert over een nieuwe, toekomstige situatie.

Je kan heerlijk mijmeren over je verlangens en je wensen en het is helemaal prima om te dromen over wat je nu echt heel graag wilt gaan doen. Maar hou zorg je er nu voor dat je droom ook realiteit wordt?

Een droom zonder plan blijft een wens! Zonder doelen sta je onbewust in het leven en wordt de dag invulling overgenomen door externe omstandigheden en vastgeroeste gewoontes.

Doelen zorgen ervoor dat je bewust nadenkt over wat je nu precies wil en dat je focus houdt bij wat je wil bereiken.

Doelen opstellen: hoe doe je dat?

Om je te ondersteunen in het concretiseren van je droom of verlangen formuleren we SMART doelstellingen. SMART staat hierbij voor:

Specifiek Meetbaar Acceptabel Relevant Tijdsgebonden

SMART doelstellingen zetten je al een eind op weg. Hun slaagkans verhoogt aanzienlijk als je je doelen ook nog “welgevormd” formuleert. Zo beperk je het risico dat je, ondanks je SMART doelen, afhaakt omdat het niet exact is wat je voor ogen hebt of omdat je een innerlijk conflict ervaart.

Een welgevormd doel focust op de door jou gewenste, toekomstige situatie en voldoet aan vijf criteria:

– Formulering in positieve termen: wat wil je bereiken, wat wil je veranderen, welk verschil wil je zien, wat wil je in de plaats van, … – Specifiek en contextueel: wat wil je precies bereiken, wanneer wil je je doel bereiken, waar wil je je doel realiseren, met wie wil je dit doen, … Onder eigen controle: kan je je doel bereiken met acties die je onder eigen controle hebt, van wie hangt het bereiken van je doel af, voor wie wil je je doel realiseren, … – Ecologisch verantwoord: heeft het doel een positief effect op langere termijn, creëer je voor jezelf geen interne conflicten in het bereiken van je doel, kan er iets mis gaan als je je doel bereikt, kunnen er nadelen zijn als je je gewenste toestand hebt bereikt, heb je een voordeel in het niet bereiken van je doel, … – Toetsbaar: hoe weet je of je resultaat hebt bereikt, wat zal je waarnemen (zien, voelen, horen), hoe zal je weten dat je je doel nadert, …

Een praktijkvoorbeeld:

Stel dat je het plan opvat om meer aandacht te besteden aan je zelfzorg. Je welgevormd doel kan er dan zo uitzien:

– Ik wil mijn eigen grenzen respecteren en aangeven (formulering in positieve termen) – Ik wil meer zelfinzicht door bewuster te zijn van mijn gedrag (specifiek en contextueel) Ik contacteer een loopbaancoach en vraag mijn VDAB loopbaancheque aan (onder eigen controle) – Ik accepteer dat ik op belemmerende overtuigingen kan botsen die mij mentaal en/of emotioneel uitdagen (ecologisch verantwoord) – Ik ervaar meer rust in mijn hoofd en voel minder innerlijke conflicten het bereiken van mijn doel (toetsbaar)

Doelen opstellen: wees de meest voorkomende valkuilen te slim af.

Bewaak je ‘goesting’

Hoe sterk is je verlangen om je droom of wens te realiseren? Zorg dat je bereid blijft om de uitdaging die jouw gestelde doelen op je pad brengen aan te gaan. Leg je lat niet te laag en heb er vertrouwen in dat ook de weg naar je doel een boeiende leerrijk avontuur wordt.

1# Begin met het einde voor ogen

Visualiseer hoe jij je voelt eens je je doel bereikt. Hoe zal je leven er dan uitzien? Heb je nood aan iets tastbaar overweeg dan om een moodboard te maken van je nieuwe gewenste situatie.

2# Hou het behapbaar

Je mag absoluut groot dromen. Zorg er voor dat je je focus niet verspreid over te veel verschillende doelen. Maak daarom duidelijke keuzes. Hou het bij je allerbelangrijkste doelen en parkeer alle andere die je weghouden van je grootste prioriteit.

3# Bewaak je vooruitgang en stuur bij

Voorzie momenten in je agenda waarbij je controleert waar je staat. Minder ver dan je dacht te staan? Verlies de moed niet en bedenk dat een doel bereiken niet altijd eenvoudig is. Stuur je actieplan bij als je belemmeringen ervaart.

4# Maak je stappenplan concreet

Schrijf je doelen neer. Door je doel, actieplan en tussenstappen neer te schrijven wordt je mentale proces geactiveerd. Je creëert zo ook een reflectieboekje waarbij er ook ruimte is voor jouw onzekerheid, angsten, piekermomenten, succesmomenten, inzichten, enz. Doorheen het proces creëer je hulpmiddelen waarnaar je kan teruggrijpen als het even wat minder gaat.

5# Zoek steun

Je hoeft het niet alleen te doen. Zoek een “partner in crime”. Handig voor als het even niet meezit maar ook handig om je kleine successen mee te vieren.

De loopbaan coaches van Passion for Work by Travvant kunnen je ondersteunen in het bereiken van jouw doelstellingen. Vraag gerust een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan.

Passion for Work by Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page